Haber

Bathonea Antik Kenti Mercedes-Benz Türk desteğiyle gün ışığına çıkıyor

Mercedes-Benz Türk, Bathonea Antik Kenti kazı çalışmalarına destek olarak yürüttüğü sosyal yardım programlarına bir yenisini daha ekledi. İstanbulTürkiye’nin tarihi ve arkeolojik mirasının ortaya çıkarılmasında ve korunmasında önemli rol oynamaktadır.

Mercedes-Benz Türk İcra Konseyi Başkanı Süer Sülün

Mercedes-Benz Türk İcra Konseyi Başkanı Süer Sülün, “Ülkemizin geleceğine yön veren, zengin mirasına sahip çıkan ve gelecek nesillere aktararak ortak zenginliğimizi artıran paydaşlarımızla yan yana yürümekten büyük mutluluk duyuyoruz. Mercedes-Benz Türk, binlerce yıldır medeniyetlerin buluşma noktalarından biri olan ve bugün UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Troya Antik Kenti’ndeki kültürel mirasımızı ve arkeolojik kazılarımızı ifşa etmekten gurur duyuyoruz. 1988, 50 yıllık bir aradan sonra, desteğimizle, 1988’den 2003’e kadar 15 yıl boyunca kazılarımızı güçlendirmeye devam ettik.Bathonea Antik Kenti İstanbul Türkiye’nin binlerce yıllık tarihine ışık tutacak bir dünya mirası. Eşsiz konumu ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehrimiz, yer üstünde gördüklerimizin ötesinde, yer altında keşfedilmeyi bekleyen zengin bir mirasa sahiptir. Gelecek nesillere aktarılacak bu mirasın üzerine inşa edebileceğimiz için heyecanlıyız.”

Bathonea Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şengül Aydıngün

Bathonea Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şengül Aydıngün ise, “Arkeolojik kazılar, gelişen tüm teknolojilere rağmen endüstriyel boyuta ulaşmamış bir bilgi üretim sürecine sahiptir. Kısacası ana üretim parametresi insandır, Makine değil, ne kadar nitelikli ve üretime ne kadar çok insan katılırsa sonuçlar o kadar büyük ve göz alıcı olur” diyen Başkan, “Mercedes-Benz Türk sayesinde bu yıl çok şanslıydık. Bize bu zenginliği yaşatan ve bugünlere gelmemizi sağlayan Mercedes-Benz Türk ailesine teşekkür eder, bu keyifli iş birliğinin daha nice yıllar devam etmesini dileriz” dedi.

Bathonea Antik Kenti Kazıları İstanbulTarihi hakkında yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

İstanbul Pek çok bilinmeyen ve nadide yapının bulunduğu Bathonea Antik Kenti’nde yapılan kazılarda erken Hitit izlerine rastlanmıştır. Kazılardaki bu keşifle birlikte Avrupa kıtasında ilk kez Hitit izlerine rastlanmıştır.

Bathonea Antik Kenti Kazıları

Küçükçekmece Gölü havzasında yer alan Bathonea Antik Kenti için yapılan kazılara 2007 yılında yüzey araştırması ile başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve İstanbul Valiliği’nin mali desteği ile 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Prof. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında bilimsel kazıya dönüştürülmüştür.

Kazılarda, “Büyük” ve “Küçük” olarak adlandırılan, Helenistik ve Roma dönemlerine tarihlenen iki antik liman ve gölde kalan antik bir deniz fenerinin izleri bulundu. Bu keşifle birlikte Patara’dan sonra ülkemizdeki ikinci antik deniz feneri keşfedilmiş oldu.

2009 yılında yapılan araştırma sonuçlarına göre; Amerikan Arkeoloji Enstitüsü (Arkeoloji) Dergisi, İngiliz Bağımsız Gazetesi ve Heritage Key yayınları kazı alanını 2009 yılında “Dünyanın En Önemli Arkeolojik Keşiflerinin İlk On Listesi”ne dahil etti.

2011-2012 yıllarında gerçek anlamda başlayan kazılarda antik liman yapıları, dev bir açık sarnıç (100×20 metre uzunluğunda ve 7000 metreküp su), bir kale kalıntısı ve günümüze mozaik zeminli büyük bir saray kazandırılmıştır. İmparator Büyük Konstantin (MS 330) tarafından yaptırıldığı bulunmuştur. kompleksi, yer altı su kanalları ve antik yollar ortaya çıkarılmıştır. Bu yapıların içinde bulunan küçük objeler, seramikler ve amphoralar M.Ö. 6. yüzyıldan MS 6. yüzyıla kadar batıdan birçok antik merkez (İspanya, İtalya, Sicilya, Fas, Mısır, Lübnan, Fenike, Suriye, Ege Adaları) ile Karadeniz arasında yoğun bir deniz ticaretinin varlığını ortaya koymuştur. Akdeniz’in doğusunda.

Küçükçekmece Göl Havzası’nda yapılan kazılar, İstanbul’un eksik kalan tarihsel boşluklarını tamamlayacak veriler sağlamasının yanı sıra, sunduğu bölge olması nedeniyle de bilim dünyasında heyecan verici ve dikkat çekici bir proje olma yolunda. Hitit izleri ilk kez tüm Trakya’da.

Kaynak: Carmedya.com / Araba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu